Skip to main content
Sklep on-line | nie mów nikomu, że nie pieczesz w domu

O nas

„KARMELEK” to firma z tradycjami, bazująca na własnych sprawdzonych recepturach. Założył ją w 1985r. Waldemar Surawski -Mistrz Cukierniczy i Piekarski.

Naszym głównym celem jest dostarczenie klientom wyrobów piekarniczych i cukierniczych w konkurencyjnej cenie zachowując ich najwyższą jakość . W przyjętej Strategii przedsiębiorstwa kładziemy szczególny nacisk na politykę jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności. Wprowadzenie w życie polityki realizowane jest poprzez systematyczne doskonalenie wdrożonego systemu HACCP oraz podejmowane działania w kierunku Certyfikacji Systemu HACCP oraz wdrożenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania, który spełnia wymagania norm ISO 22000. Zapewniamy, iż polityka jakości oraz bezpieczeństwa żywności jest realizowana na wszystkich poziomach produkcji i zarządzania. Cały personel przedsiębiorstwa jest zaangażowany w działania na rzecz jakości dostarczanych produktów tak, aby dobrze służyły zdrowiu i korzystnie wpływały na doznania i zadowolenie konsumentów.  

Historia, cofnijmy się w czasie…

Pierwsza pracownia cukiernicza powstała na poddaszu  starej kamienicy przy   jednej z malowniczych, poniemieckich uliczek Ełku.  Być może ten romantyczny nastrój drewnianego strychu dodawał wyjątkowego  smaku słodyczom choinkowym – pierwszym produktom cukierni Waldemara Surawskiego.  Choć początki firmy sięgają pionierskich przemian gospodarczych okrągłego stołu, dziś Karmelek to dynamiczna, rodzinna firma zatrudniająca kilkudziesięciu  pracowników, piekarzy i cukierników. W ten sposób dumny entuzjazm polskich przedsiębiorców z podniesioną głową   realizuje   etos zdrowej polskiej żywności w  Europie.  Współcześnie  już drugie pokolenie rodziny  Surawskich wzorowo dostosowało  cukiernię do norm i surowych wymagań Unii Europejskiej.Obecnie  renomą cukierni zarządza syn założyciela – Paweł Surawski, który nim osiągnął tytuł mistrza cukiernictwa poznał wszystkie arkana sztuki cukierniczej. Młody Paweł poznał ciężką pracę w firmie ojca od najniższego szczebla w cukierniczej hierarchii – od funkcji ucznia cukiernika. Nim przejął pieczę nad tradycją receptur firmy, zdobył tytuł mistrza cukiernictwa i piekarnictwa oraz ukończył studia marketingowe, by przenieść tradycyjne zasoby marki w nowe czasy i stawić czoło współczesnym wyznaniom handlu.
 

Tradycja

Nic więc dziwnego, że  tradycja polskiego piekarnictwa  w odpowiednich proporcjach połączona z domieszką historii dziejów nadaje niepowtarzalny smak produktom Karmelka. Losy piekarni od początku związany jest z mazurskim miastem Ełk – położonym wśród czystych jezior i zielonych pagórków. Tak ekologiczny argument stanowi prawdziwy zaczyn do nowej, istotnej   obecności polskiego cukiernictwa w Europie spragnionej zdrowych produktów.   „Kraj, w którym zawsze pachniało chlebem może podbić rynki Europu”   Waldemar Surawski założyciel piekarni Karmelek  

Nagrody

Złota Odznaka Mistrza – Złota Odznaka Mistrza nadawana jest przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku przedsiębiorstwom wyróżniającym się w na polu szkoleń młodych rzemieślników. Honorowa Odznaka Rzemiosła – Nadana przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku w uznaniu zasług przedsiębiorstwa oraz jego wieloletniej przynależności do cechu. „KARMELEK” uzyskał, w 2000 roku, jako jedyny w kraju w branży piekarsko-cukierniczej pierwsze miejsce w wojewódzkim etapie konkursu organizowanego przez PIP „Pracodawca- Organizator Pracy Bezpiecznej”. I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczna Piekarnia” organizowanym przez PIP oraz Stowarzyszenie „Międzynarodowych Targów Chleba” „KARMELEK” zajął II miejsce w etapie okręgowym ogólnopolskiego konkursu, organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Olsztynie „PRACODAWCA- ORGANIZATOR PRACY BEZPIECZNEJ”. Nagroda „Ełckiego Bociana” Piekarni Cukierni „Karmelek” za wkład włożony w promowanie pozytywnych zachowań, działań i postaw w dziedzinie filantropii i sponsoringu NAGRODA BIAŁEJ LILII w kategorii Przedsiębiorca Roku 2008

My w mediach