„KARMELEK” to firma z tradycjami, bazująca na własnych sprawdzonych recepturach. Założył ją w 1985r. Waldemar Surawski -Mistrz Cukierniczy i Piekarski.
Naszym głównym celem jest dostarczenie klientom wyrobów piekarniczych i cukierniczych w konkurencyjnej cenie zachowując ich najwyższą jakość . W przyjętej Strategii przedsiębiorstwa kładziemy szczególny nacisk na politykę jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności. Wprowadzenie w życie polityki realizowane jest poprzez systematyczne doskonalenie wdrożonego systemu HACCP oraz podejmowane działania w kierunku Certyfikacji Systemu HACCP oraz wdrożenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania, który spełnia wymagania norm ISO 22000. Zapewniamy, iż polityka jakości oraz bezpieczeństwa żywności jest realizowana na wszystkich poziomach produkcji i zarządzania. Cały personel przedsiębiorstwa jest zaangażowany w działania na rzecz jakości dostarczanych produktów tak, aby dobrze służyły zdrowiu i korzystnie wpływały na doznania i zadowolenie konsumentów.
Historia, cofnijmy się w czasie…
Pierwsza pracownia cukiernicza powstała na poddaszu starej kamienicy przy jednej z malowniczych, poniemieckich uliczek Ełku. Być może ten romantyczny nastrój drewnianego strychu dodawał wyjątkowego smaku słodyczom choinkowym – pierwszym produktom cukierni Waldemara Surawskiego. Choć początki firmy sięgają pionierskich przemian gospodarczych okrągłego stołu, dziś Karmelek to dynamiczna, rodzinna firma zatrudniająca kilkudziesięciu pracowników, piekarzy i cukierników. W ten sposób dumny entuzjazm polskich przedsiębiorców z podniesioną głową realizuje etos zdrowej polskiej żywności w Europie. Współcześnie już drugie pokolenie rodziny Surawskich wzorowo dostosowało cukiernię do norm i surowych wymagań Unii Europejskiej.Obecnie renomą cukierni zarządza syn założyciela – Paweł Surawski, który nim osiągnął tytuł mistrza cukiernictwa poznał wszystkie arkana sztuki cukierniczej. Młody Paweł poznał ciężką pracę w firmie ojca od najniższego szczebla w cukierniczej hierarchii – od funkcji ucznia cukiernika. Nim przejął pieczę nad tradycją receptur firmy, zdobył tytuł mistrza cukiernictwa i piekarnictwa oraz ukończył studia marketingowe, by przenieść tradycyjne zasoby marki w nowe czasy i stawić czoło współczesnym wyznaniom handlu.
Tradycja
Nic więc dziwnego, że tradycja polskiego piekarnictwa w odpowiednich proporcjach połączona z domieszką historii dziejów nadaje niepowtarzalny smak produktom Karmelka. Losy piekarni od początku związany jest z mazurskim miastem Ełk – położonym wśród czystych jezior i zielonych pagórków. Tak ekologiczny argument stanowi prawdziwy zaczyn do nowej, istotnej obecności polskiego cukiernictwa w Europie spragnionej zdrowych produktów.
„Kraj, w którym zawsze pachniało chlebem może podbić rynki Europu”
Waldemar Surawski założyciel piekarni Karmelek
Nagrody
Złota Odznaka Mistrza – Złota Odznaka Mistrza nadawana jest przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku przedsiębiorstwom wyróżniającym się w na polu szkoleń młodych rzemieślników.
Honorowa Odznaka Rzemiosła – Nadana przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku w uznaniu zasług przedsiębiorstwa oraz jego wieloletniej przynależności do cechu.
„KARMELEK” uzyskał, w 2000 roku, jako jedyny w kraju w branży piekarsko-cukierniczej pierwsze miejsce w wojewódzkim etapie konkursu organizowanego przez PIP „Pracodawca- Organizator Pracy Bezpiecznej”.
I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczna Piekarnia” organizowanym przez PIP oraz Stowarzyszenie „Międzynarodowych Targów Chleba”
„KARMELEK” zajął II miejsce w etapie okręgowym ogólnopolskiego konkursu, organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Olsztynie
„PRACODAWCA- ORGANIZATOR PRACY BEZPIECZNEJ”.
Nagroda „Ełckiego Bociana” Piekarni Cukierni „Karmelek” za wkład włożony w promowanie pozytywnych zachowań, działań i postaw w dziedzinie filantropii i sponsoringu
NAGRODA BIAŁEJ LILII w kategorii Przedsiębiorca Roku 2008
My w mediach
Bardzo ciekawe i pochlebne artykuły
|
Ostatnio miło o nas mówili w radiu…
|